Handleiding

Waarom Tuinpadmal.nl

✔ Gratis bezorging vanaf €60,-
✔ Exclusief verkrijgbaar
✔ Alleen bij ons te koop
✔ Uit voorraad leverbaar

Hoe werkt het?

In onze online handleiding geven wij uitleg over hoe u onze producten gebruikt. Een direct antwoord op uw vragen vindt u bij de veelgestelde vragen. Nog steeds vragen? Neem dan gerust contact op!

Je kunt duizenden euro’s besteden aan het huren van een professionele aannemer om een looppad te gieten en te installeren of je kunt gebruik maken van speciale stenen om een pad te leggen. Maar je kunt ook kiezen voor een tuinpad mal. Onze tuinpad mal is vervaardigd van een duurzaam kunststof materiaal en vereenvoudigt de constructie van een betonnen pad voor in de tuin. Voor een aangepaste look van het tuinpad kan je cement kleurstof toevoegen aan het betonmengsel. Rood, blauw, geel, zwart, bruin, groen… alles is mogelijk!

Voor u begint

Om een tuinpad aan te leggen heeft u het volgende nodig:

  • Een mal van tuinpadmal.nl
  • Kant en klare betonmix
  • Een stuk hout om het cement glad te strijken
  • IJzeren spatel of plamuurmes
  • Kruiwagen of grote bak voor het cement
  • Schep
  • Bezem
  • Waterpas

Instructies voor het aanleggen van uw pad

Bepaal hoeveel betonmix je nodig hebt voor het tuinpad of terras. Als je kleurstoffen wilt gaan gebruiken moet je berekenen hoeveel kleurstof je nodig hebt. Bij de veelgestelde vragen vindt je een tool om dit gemakkelijk te berekenen. https://www.tuinpadmal.nl/veelgestelde-vragen/

Verwijder eventueel delen met gras met een schep en maak de grond egaal en waterpas.

Giet een zak met betonmix in een kruiwagen of een grote emmer. Prepareer het beton zodat het gebruikt kan worden om de mal te vullen. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing op de zak. De mix moet de consistentie van modder hebben.

Plaats de mal aan het begin van het pad. Schep wat betonmix in de mal en druk het goed aan. Gebruik daarna een lange plank om het beton helemaal vlak te strijken. Wanneer de gehele mal gevuld en gladgestreken is kun je de mal eraf halen.

Til de mal recht omhoog op zodat de stenen niet worden beschadigd. Spoel de tuinpadmal daarna gelijk af met water zodat er geen beton blijft plakken en hij weer klaar is voor het volgende stuk.

Herhaal stap 4 & 5 totdat je het hele pad hebt gelegd. Je kunt eventueel de mal een kwartslag draaien om een ander motief te krijgen in het pad. Wanneer je het hele pad hebt gelegd laat je het pad 24 uur lang uitharden.

Strooi na 24 uur rusten wat voegzand of een mix van cement en voegzand over de straatstenen. Verspreid het zand tussen de voegen met een bezem zodat het zand de voegen volledig vult.

Besproei de straatstenen met een tuinslang maar zorg ervoor dat je niet al het zand uit de voegen spuit. Je kan het beste de tuinslang op “misten” zetten. Laat daarna het pad goed drogen.

Wanneer de voegen goed gedroogd zijn kun je het pad gebruiken. Let op! Sommige betonsoorten moeten tijdens het drogen vaker met water worden besprenkeld om scheuren te voorkomen en de hardheid van het pad te garanderen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de zak!

Je kunt ook gemakkelijk een bocht in het pad maken. Dit doe je door eerst een recht pad te leggen, daarna de mal op te tillen en deze schuin te leggen over de net gemaakte tegels heen. ( zie voor meer informatieve foto en de handleiding die bij de tuinpad mal geleverd wordt )

Om te voorkomen dat er resten cement aan de tuinpadmal blijft plakken kun je de tuinpadmal nat maken met water of bakspray gebruiken.

Je kunt het beste een dag uitkiezen wanneer het niet te warm is. Zon zorgt ervoor dat de stenen snel uitdrogen. Besprenkel de stenen met een mist van water zodat ze niet te snel uitdrogen. Wanneer het plots begint te regenen kun je het beste de tegels afdekken met plastic.

Wanneer de stenen 24 uur gelegen hebben kan erop gelopen worden. Cement kan bijtend zijn. Adem het stof van het cement niet in en gebruik handschoenen wanneer je gevoelig bent voor cement.